top of page

Forstå ju jitsu bedre - kjøp en katana

Oppdatert: 30. sep. 2021

Det siste året har dojoen min vært stengt i perioder. Jeg har ikke kunnet trene så mye som før. Men noe må man jo finne på, så da kjøpte

jeg meg en katana og begynte å trene med den. En katana er et japansk langsverd. Det kostet det hvite ut av øyet, men det er en helt annen historie.


Ju jitsu (yawara) var opprinnelig en del av samuraienes nærkampmetoder i føydaltidens Japan. De ble som regel brukt sammen med våpenteknikker eller istedenfor (typisk når man hadde mistet eller blitt fratatt sverdet sitt).


Sverd er verken særlig praktisk eller lovlig som selvforsvar i et moderne samfunn. Vi kan ikke gå rundt å vifte med en katana på gata. Hva er da vitsen med å trene japansk sverdkunst?


Én grunn til å plukke opp en katana, er at japansk sverdkunst kan gi bedre forståelse av dagens ju jitsu. Vår dojo-etikette er i stor grad knyttet til samuraienes sverdkunst. Ett av mange eksempler er den hilsenen (rei) vi foretar før og etter treningen.


Dessuten kan mange av sverdteknikkene forklare en god del av de teknikkene vi i dag bruker i moderne ju jitsu. Kast som shio nage og kote gaeshi kommer mest sannsynlig fra teknikker som ble brukt i forbindelse med sverd. Det samme gjelder mange av frigjøringsteknikkene i ju jitsu. Har du noen gang lurt på hvorfor mange ju jitsu stilarter har så mange teknikker for frigjøring fra håndleddsgrep? Jo, forklaringen er sannsynligvis at dette var teknikker som ble brukt for å forhindre at motstandere enten grep tak i sverdet eller hendene som holder sverdet. Så har man bare fortsatt å bruke disse teknikkene, uten tanke på tilpasse dem til dagens situasjon.


I et moderne samfunn har denne type selvforsvarsteknikker svært lite for seg. Vi går jo ikke rundt med sverd nå for tiden (heldigvis). Men forsvar mot håndleddsgrep er likevel ikke upraktisk. I voldtektsituasjoner er det ganske vanlig at angriperen forøker å kontrollere offeret ved å gripe tak i håndleddene og trekke vedkommende med seg. Vi må derfor trene inn denne type teknikker på en annen måte enn de tradisjonelle teknikkene. Angripere kan ikke bare stå å holde i forsvarerens hender. Han må trekke, og bruke kraft i den forbindelse også. For forsvareren blir balanse blir det viktigste - gode stillinger som gjør at angriperen ikke greier å trekke forsvareren med seg. Neste steg blir å komme seg løs.


Sverdet kan med andre ord både lære å oss forstå vår kultur og etikett samt flere av de teknikkene vi bruker. I tillegg kan vi lære en god del om hvordan vi bør trene ju jitsu i et moderne samfunn uten sverd.

283 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page