top of page

Glem beltene!

Oppdatert: 29. mar. 2018

I ju jitsu og mange andre kampsporter sorteres utøverne etter rang eller kyū 級 , hvor gradene symboliseres med belter i forskjellige farger.


Et slikt beltesystem har noen fordeler. Blant annet kan det virke motiverende å få et nytt belte. Hvis utøveren har noe å jobbe mot, trener han eller hun kanskje hardere og mer målbevisst. Det er i alle fall tanken.


Feil fokus

Ensidig fokus på belter er derimot ikke særlig gunstig. Det fører nemlig ofte til at man glemmer det viktigste, nemlig selve treningen. En ju jitsu-utøver som trener utelukkende for å oppnå en bestemt beltegrad, har helt feil fokus.


Bare symboler

For det første er beltefargene bare symboler; de sier ikke noe om selve innholdet i vedkommende art. Beltegraden sier dessuten ikke alt om utøveren. Det kan være store forskjeller på utøvere med samme beltegrad, både med hensyn til styrke, bevegelighet, kondisjon, hurtighet, koordinasjon, reaksjonsevne osv.


Beltene er først og fremst et mål på utøverens tekniske kunnskaper. Men også her er det store variasjoner. Det er fordi kravene ikke er de samme overalt; de varierer fra stilart til stilart eller fra organisasjon til organisasjon. For noen få år siden var det en kar, som uten nevneverdig idrettslig erfaring, ble tildelt 1. dan (første grad av sort belte) i en stilart innen karate etter bare ett års trening! Noen forbund deler også ut storte belter til barn helt nede i 8-10 årsalderen. I Ju Jitsu Norge-systemet, som er vår stilartsorganisasjon, er denne type graderinger helt utenkelige. Dessuten er det ikke meningen at man skal bli utlært noen gang. Målet er å trene livet ut. Det er et veivalg man har tatt.


Et tveegget sverd

Ensidig fokus på belter og graderinger er dessuten et tveegget sverd. De som føler at de henger etter, har dessverre en tendens til å gi opp. For disse er ikke et nytt belte noen motivasjon for å jobbe hardere, men tvert i mot en grunn til å slutte å trene.

Det man derfor bør konsentrerer seg om, er å møte opp på trening og gjøre en innsats der. Finn glede og interesse i lære nye eller å forbedre gamle teknikker! Kjenn hvor tilfredsstillende det er å bli sterkere, smidigere, få bedre kondisjon, bli bedre til å sparre osv! Jobber du på denne måten, vil for øvrig nye beltegrader komme som en side-effekt av treningen.


Like greit å slutte

Hvis man ikke synes at treningen er givende i seg selv, så kan det være like greit å slutte. Da er ikke ju jitsu noe for deg. Det er bedre at du bruker tiden på noe du liker å gjøre.

Derimot er det ingen grunn til å slutte hvis du liker å trene, men henger litt etter med hensyn til graderinger. Det ville jo vært veldig dumt å slutte pga. en sånn liten ubetydelig detalj!


Indre drivkraft

Jeg tror det som er sagt foran, gjelder for alt man driver med i livet. For å lykkes i noe må man ha en indre drivkraft. Bill Gates er en av verdens desidert rikeste menn, men penger var aldri målet hans. Han var i utgangspunktet bare en nerd som var levende opptatt av computer-teknologi og som ønsket skape noe eget av dette. Rikdommen hans er bare et resultat av denne skapertrangen.


For å bli en god ju jitsu-utøver tror jeg som sagt at man må finne den indre drivkraften i selve treningen. Glem beltene!


124 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page