top of page

Hvordan ser en voldtektsmann ut?

Oppdatert: 27. apr. 2021Å bli angrepet av en fremmed mann i en mørk bakgate, er alle kvinners mareritt. Overfallsvoldtekter er som regel brutale. Grunnen til det er at en overfallsvoldtektsmann først må komme i en situasjon hvor han kan kontrollere deg. Og siden du ikke kjenner ham fra før av, må han overfalle deg og bruke fysisk makt for å få til det. Maktbruken er ofte svært grov – ofte mye grovere enn det som er nødvendig for å kunne kontrollere deg.


Imidlertid er det mye større sjanse for at voldtektsmannen er en du kjenner fra før. Det kan for eksempel være en i klassen din, en kollega, en i vennegjengen din eller et familiemedlem. Undersøkelser fra USA viser at om lag 80 prosent av alle voldtekter er utført av personer som offeret kjenner.


Én av mange utfordringer med denne type voldtekter, er at det kan være vanskelig å gjenkjenne dem. For det første forventer vi ikke å bli voldtatt av personer vi kjenner fra før. For det andre er angrepene ikke så direkte og brutale. Grunnen til det, er følgende:


Det er tre forhold som må være tilstede for å kunne gjennomføre en voldtekt:


1) Overfallsmannen må ha tilgang til deg,

2) overfallsmannen må kunne kontrollere deg, og

3) overfallsmannen må kunne isolere deg fra omgivelsene (slik at han kan gjennomføre udåden uforstyrret).


En person du kjenner, kan få tilgang til deg uten å bruke tvang. Han har derfor allerede forbi trinn 1. Han trenger derfor bare å gjennomføre trinn 2 og 3.


For å komme forbi de neste trinnene, vil han nå forsøke å teste grensene dine. Han vil for eksempel komme med mer eller mindre slibrige bemerkninger om ditt utseende, kanskje fortelle en grov vits, vise deg noe pornografisk materiale osv. Dette gjør han for å se hvordan du reagerer. Ofte vil han forsøke å skjenke deg for ytterligere å bryte ned forsvaret ditt. Sier du nei takk, vil han fylle opp glasset ditt likevel. ”Du er vel ikke prippen?” ”Ett glass til tåler du vel?”


Maktbruken er subtil. Men magefølelsen din vil som regel fortelle deg om oppførselen er akseptabel eller ikke. Dersom han gjør eller sier noe som du opplever som ubehagelig, er det svært viktig å si fra (verbalt selvforsvar). Du bør da si to ting: 1) at det han sier eller gjør, oppleves som ubehagelig, og 2) at du vil at han skal slutte med det. Dette bør du gjøre så tidlig som mulig, og du må være bestemt. Det er svært mye å si om temaet verbalt selvforsvar, men detaljene her lar jeg ligge. Dette passer bedre på et selvforsvarskurs enn i et blogginnlegg. Grenland Ju Jitsu arrangerer fra tid til annen selvforsvarskurs for kvinner. Er du interessert i å delta på dette, er det bare å ta kontakt.


Til slutt skal jeg for ordens skyld presisere ikke at det er offerets ansvar å sette grenser. Det er også svært viktig å understreke at offeret aldri kan klandres for voldtekten.


179 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page