top of page

Knyttneveslag som selvforsvar

Oppdatert: 29. mar. 2018


Boxer’s fracture er navnet på en bruddskade i hånden. Som oftest er det ringfingeren, av og til også lillefingeren, som er brukket. Skaden oppstår hvor man slår med knyttet hånd mot et hard gjenstand. Denne harde ”gjenstanden” er typisk en annens kjeve, panne, albue eller lignende, og skaden oppstår vanligvis i slåsskamper på by’n.


Det er egentlig et paradoks at et knyttneveslag kan være like skadelig for den som slår som den som blir slått. Men sånn er det. En venn av meg som er lege, har fortalt meg at slåsskjempene ofte sitter side om side på legevakta. Én med brukket kjeve, én med brukket hånd. Noen ganger også begge deler på begge to!


Mange tror at poenget med boksehansker er å beskytte motstanderens kjeve, men det er altså helt feil. Slår man med knyttet hånd, utsetter man seg selv for stor skaderisiko. Dette gjelder også for de som har herdet hendene sine ved å ta push ups på knokene og lignende (forøvrig med fare for å utvikle artrose).

Med andre ord er knyttneveslag ikke egnet som selvforsvar. Likevel ser man rett som det er at organisasjoner som underviser i selvforsvar, lærer elevene sine å forsvare seg meg bokseteknikker. Det betyr altså at når eleven står der med en brukket hånd etter å ha slått i selvforsvar, så har han eller hun ikke andre måter å forsvare seg på enn å slå en gang til!


Ju Jitsu baserer seg derimot på et mangfold av teknikker, blant annet frigjøringer, leddlåser, kast og fellinger m.v. Slag og spark inngår også i teknisk undervisning, men man er – i alle fall innenfor vårt system – nøye med i hvilken sammenheng det undervises i slike teknikker.


I kampkunst-sammenheng, brukes knyttneveslag som for eksempel en tradisjonell Gyaku Zuki, men aldri i forbindelse med selvforsvar. Da brukes i stedet flat hånd, albuer, knær m.v. I tillegg har ju jitsu-utøveren et arsenal av andre teknikker til disposisjon – både myke og harde.

66 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page