top of page

Kvinner må lære seg selvforsvar!

Oppdatert: 29. mar. 2018


Jeg kommer sikkert til å få kjeft for dette. Det er alltid noen som blir sinte når menn som meg påpeker at jenter og kvinner bør lære seg selvforsvar. Men det må sies. Virkeligheten er desverre brutal. Kvinner blir blir slått, mishandlet, voldtatt og drept - av menn! De blir regelrett jaktet på som gaupa jager et rådyr.Sånn burde det ikke være. Kvinner har en udiskutabel rett til å gå i fred. Det burde ikke være nødvendig for kvinner å være redde. Det burde ikke være nødvendig for en jente å ta forholdsregler når hun skal på russetreff eller gå hjem etter å ha vært en tur på byen. Og det burde ihvertfall ikke være nødvendig å lære seg selvforsvar. Tvert i mot burde menn lære seg å behandle kvinner med respekt og avstå fra enhver form for voldsbruk.


Og alle sjåfører bør kjøre aktsom og ta hensyn til forholdene på stedet. Likevel bruker vi sikkerhetsbelte når vi kjører bil og refleks når vi er ute og går i høstmørket. er selvsagt jeg helt enig i. Sånn burde det åpenbart være! Men dessverre er virkeligheten en litt annen, og det må vi dessverre forholde oss til. Vi behøver ikke like virkeligheten, men vi må ta den inn over oss. Vi må forholde oss til vold på samme måte som vi forholder oss til andre farligheter. Det bør for eksempel ikke være fyllekjørere ute på veien. Man bør ikke sende tekstmeldinger når man kjører bil. Og alle sjåfører bør kjøre aktsom og ta hensyn til forholdene på stedet. Likevel bruker vi sikkerhetsbelte når vi kjører bil og refleks når vi er ute og går i høstmørket.


En gledelig ting er at det faktisk er mulig å gjøre to ting på en gang. Det er mulig å både jobbe for å holdningsendringer blant menn og å jobbe for at kvinner lærer seg selvforsvar. Å lære kvinner selvforsvar, betyr ikke at man aksepterer vold mot kvinner. Jeg vil faktisk si tvert i mot.

En annen gladsak er at det har vist seg at det faktisk nytter for kvinner å forsvare seg mot menn. Det har vi mange eksempler på. Selvforsvar for kvinner er ikke spesielt avansert. Det handler mye om årvåkenhet og selvtillit, samt at man lærer seg noen få og enkle selvforsvarsteknikker som virker. "Rovdyr" er ute etter lette bytter. Møter de motstand, stikker de overraskende ofte av med halen mellom beina.


- Einar Mo

21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page