top of page

Passer ju jitsu for alle?

Oppdatert: 27. mar. 2018


I utgangspunktet kan de aller fleste drive med ju jitsu. I vår klubb har vi både barn og voksne, gutter og jenter, kvinner og menn. Alderen varierer fra 8 år til midten av 50-årene. Ju jitsu er fysisk krevende, og det er ikke til å stikke under stol at det er en fordel å være i brukbar fysisk form. Men akkurat det går det an å gjøre noe med. De som begynner med ju jitsu kommer temmelig raskt i god form. De blir sterkere, får bedre kondisjon, blir mer bevegelige og smidigere osv.


Men det betyr dessverre ikke at ju jitsu er for alle. Hvis du oppsøker en ju jitsu-klubb - nesten hvor som helst i Norge (eller verden for den saks skyld), vil du se at de fleste utøverne har hvitt, gult eller orange belte. Det betyr at de nettopp har begynt eller har trent i inntil ca. ett år. Det er langt mellom de med sort eller brunt belte - de som har trent regelmessig over tid. De aller fleste som begynner å trene ju jitsu slutter etter kort tid.


Hva er det som får dem til å slutte? Er det for dyrt? Er det treningene som er for dårlige? Blir de skadet? Vel, det er ikke dyrere å drive med ju jitsu enn å trene på et helsestudio. Det er neppe instruktørenes feil heller. Alle de klubbene jeg kjenner til drives av høyt kvalifiserte og svært dedikerte og engasjerte folk. Og skader er det lite av.


Det som er grunnen til det store frafallet er at ju jitsu ikke passer for de utålmodige. Ju Jitsu er ingen sprint, men en maraton. Det er noe du skal holde på med hele livet. Ju Jitsu passer ikke for de som er ute etter en quick fix, de som skal ha en pokal å sette på hylla, de som skal krysse av "been there, done that" på bucket lista si.


Hvis du har lyst til å begynne å trene ju jitsu, må du ha den rette innstillingen. Du må være villig til å sette av tid - mye tid. På ett eller annet tidspunkt som ikke kan tidfestes nøyaktig, og som varierer fra person til person, blir ju jitsu en naturlig del av livet ditt. Det blir en livsstil, noe du bare gjør fordi du ikke kan noe annet.


Svaret er at ju bare passer for de som har den rette innstillingen. De som ikke gir opp så lett. Men bortsett fra det, passer ju jitsu for de alle fleste friske mennesker. Karl-Fredrik Skjørshammer, som er en av de mest erfarne ju jisu instruktørene vi har i Norge, sa engang: "Ju jitsu passer for alle, men ikke for hvem som helst". Det er en meget god

oppsummering!

296 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page