top of page

Pass kjeften din!

Oppdatert: 4. okt. 2021

I Håvamål, som er talen til "Den Høye", dvs. guden Odin, finner man mye livsvisdom i et samfunn fylt av fiendskap og fare. Men selv om vikingene levde i en helt annen tid enn oss, så er det mange gode råd her, som fortstatt har relevans.

Jeg skal bare ta for meg ett av disse rådene her, nemlig det som står i vers 72. Dette verset lyder slik:


"Av to i ein her

er tunga hovuds bane.

Fram or kvar ei kufte

kan det krjupe ei hand."


Kort forklart sies det her at passer du ikke på hva du sier, så kan du få kuttet av deg hodet! Enklere kan det neppe sies.

Vikingene visste at det var dårlig selvforsvar å gå rundt å provosere folk. Slik var det i vikingtiden, og slik er det fortsatt.


Det er et faktum at mange som blir utsatt for vold, har vært ute og "slengt med leppa". Det typiske offeret for såkalt "blind vold" er en ung mann med et stort markeringsbehov. Voldsepisoden skjer typisk ute på by'n, og ofte er voldsofferet påvirket av alkohol.

Vikingene var tøffe og modige krigere. Men de tok ikke unødvendige sjanser. De var taktiske. De svelget egoet og stoltheten sin, for på den måten å unngå unødvendige konfrontasjoner med et usikkert utfall.

Denne leveregelen er like aktuell i dag som den var for over tusen år siden. Sjansen for å få hodet kuttet av hodet med et sverd er selvsagt mye mindre i dag. Men det er en ubetydelig detalj. Det er fortsatt godt selvforsvar å vokte tungen sin.

44 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page